Skip links

INTERVIEW MET MARTA VAN GEMEREN

Het belang van een stabiele factor in het leven

Het doel van Ida’s traject is helder: betaald werk vinden voor 10 uur per week, want ze heeft recht op een WIA-uitkering van 80-100%. Ida, een jonge, gescheiden moeder van Poolse afkomst, heeft in Nederland ongeveer vijf jaar in een productieomgeving gewerkt. Vanwege gezondheidsreden is ze nu aangemeld voor een Naar Werk traject.

Op eerste oog een eenvoudige opdracht. Ida maakt een opgewekte indruk. Ze is jong, gemotiveerd en - in tegenstelling tot veel mensen die ik op dat moment begeleid - spreekt ze redelijk goed Nederlands (B1 niveau). Achteraf blijkt dat ik de situatie en haar bagage toch enigszins heb onderschat.

Onjuiste verwachtingen
Maar, we blijven beiden keihard solliciteren. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor een gesprek, maar elke keer gaat het mis. Als consulent doe ik mijn best om de balans te bewaren; tussen professionaliteit en empathie, zowel als tussen begrip en de sterke wil om haar te helpen.

Tegen het einde van het traject is het nog niet gelukt een plek te vinden waar ze zich thuis voelt. Hoewel het traject officieel is afgelopen, kan ik deze case niet loslaten. Ida heeft (net als zovelen) gewoon een stabiele factor in haar leven nodig en ik weet zeker dat een passende baan daarvoor de juiste oplossing biedt. Ik besluit bij het UWV uitstel te vragen voor het versturen van de eindrapportage en stroopt mijn mouwen nog eens op.

Een nieuwe aanpak
In plaats van zoeken naar een passende functie, ga ik op zoek naar een geschikte werkgever. Ik weet dat ik er slechts één hoef te overtuigen van haar kwaliteiten. Daarnaast besef ik dat, gezien de voorgeschiedenis, het extra belangrijk is iemand te vinden die echt bij haar past. Dit werpt zijn vruchten af.

Ze krijgt een contract aangeboden voor de functie van een winkelmedewerker (wat achteraf haar favoriete winkelketen blijkt te zijn). Een schot in de roos! Om te zorgen dat de plaatsing duurzaam is, blijf ik Ida ondersteunen tijdens de inwerkperiode. Alles stabiliseert zich buitengewoon goed. Ze vindt het werk leuk, voelt zich geaccepteerd en thuis in het team. Aangezien het werk haar goed ligt, worden haar uren vrij snel uitgebreid naar 15 uur per week. Ook wil ze een opleiding gaan volgen, zodat ze op termijn in een administratieve functie kan werken.

Ida is dankbaar en tevreden over haar traject bij ABTRO. Vooral omdat ze is begeleid door iemand met dezelfde achtergrond. Dat bevordert de communicatie en het wederzijds begrip, waardoor zij makkelijker in beweging kwam tijdens haar zoektocht.

Marta

*namen van cliënten zijn om privacy redenen veranderd.

INTERVIEW MET MONIKA CHODAKOWSKA

De realisatie van een langgekoesterde droom

Sara, alleenstaand moeder, kan om gezondheidsredenen niet meer terug naar haar oude werkgever in de detailhandel. Ze heeft een werkplek nodig waar ze rustig kan werken en omgevingsdrukte zoveel mogelijk kan vermijden. 

Om haar beheersing van de Nederlandse taal te verbeteren, zijn groepslessen (nog) te hoog gegrepen. Daarom vinden we andere passende oplossingen, waaronder een persoonlijk taalmaatje. Afgestemd op haar niveau en tempo.

Maatwerk
Naast dit maatwerk, brengen we samen Sara’s dromen, mogelijkheden en wensen in kaart. Ze is een sociaal, behulpzaam en verantwoordelijk persoon. In de gesprekken geeft ze aan graag met haar handen te willen werken. Haar passie ligt overduidelijk in de beautybranche. Door te blijven doorvragen, ontdek ik dat ze het liefst iets met nagelverzorging wil doen. Met dit idee speelt ze al langer in haar hoofd, maar ze durft deze stap steeds niet te zetten.

Tijdens onze sessies kijken we daarom samen naar de kansen en perspectieven op de arbeidsmarkt. We zoeken uit wat ze verder nodig heeft om haar droom te realiseren. Ik ondersteun haar door samen de beste ideeën telkens verder uit te filteren.

Een eigen nagelsalon
In januari 2023 start ze haar eigen nagelsalon aan huis. Een moedige stap die haar in staat stelt te werken op haar eigen tempo, zonder externe prikkels van collega’s. Sara kan ze zich volledig focussen op haar klanten en de salon biedt een fijne balans tussen werk en privé.

Haar opmerking aan het einde van het traject heeft me diep geraakt. Ze bedankt ons voor alle hulp en benadrukt dat ze zonder ons haar grootste droom nooit had kunnen waarmaken. Daarom zal ze ons nooit zal vergeten.

Monika

INTERVIEW MET SAIDA KLEEFSTRA ABDENNABI

Een organisatie met internationale allure

Teamleider re-integratie, Saïda Kleefstra Abdennabi, geniet volop van haar werk, waarin haar levenservaring en uitgebreide werkervaring goed van pas komen. Ze vertelt het verhaal van een van haar eerste klanten die, na acht jaar werkzaam te zijn geweest in de schoonmaakbranche, wegens beperkingen in een spoor 2 traject terechtkwam. “Ik ontdekte dat hij een uitstekende achtergrond had, met veel studies en ervaring. Alleen de taalbarrière vormde een probleem. Inmiddels zit hij op een leren stoel achter zijn bureau en werkt in een ICT-bedrijf. Het geeft zoveel voldoening om anderstaligen op weg te helpen! Vooral binnen re-integratie, omdat we mensen weer in hun kracht zetten.”

De grote variatie in taken en in mensen die ze mag begeleiden vindt ze heerlijk. “Diversiteit op de werkvloer is ontzettend belangrijk; voor zowel de medewerkers als de maatschappij”, aldus de assertieve dame die in het verleden voor veel multinationals heeft gewerkt. “De voertaal was altijd Engels. Abtro is een Nederlandse organisatie met internationale allure. We communiceren in de Nederlandse taal, maar daarnaast krijg ik veel gelegenheid om Frans en Arabisch te spreken. Mensen zijn vaak aangenaam verrast als je ze in hun moedertaal aanspreekt. Dat breekt meteen het ijs.”

Sinds januari 2022 neemt Saïda ook het kwaliteitsmanagement voor haar rekening. “Mijn sterkste punt is het opsporen van knelpunten en verbeterpunten zodat we als team nog efficiënter kunnen opereren.” Ze functioneert graag in teamverband, houdt ervan collega’s te stimuleren en te ondersteunen. “Prachtig om te zien hoe iemand in een paar maanden groeit in zijn/haar rol en steeds professioneler wordt. De sfeer op kantoor is heel familiair. De Nederlandse cultuur is vertegenwoordigd, maar ook de Turkse, Poolse en Arabische. Zo mooi om te zien met hoeveel respect en oprechte interesse we met elkaar omgaan. Het is een informele setting waar iedereen van en met elkaar kan leren en met een open empathische blik naar alles en iedereen leert kijken.”

INTERVIEW MET ELIF CIVAN

De som is meer dan het geheel der delen

Elif Civan gaat met veel plezier 32 uur per week naar haar werk op het hoofdkantoor in De Meern. Ze werkt ruim anderhalf jaar bij Abtro re-integratiebureau, waar ze als eerste aanspreekpunt op het secretariaat klanten en opdrachtgevers opvangt bij algemene vragen en administratieve zaken. “Ik leer hier ontzettend veel, over re-integratie maar ook over mijn vakgebied. In vergelijking met mijn vorige banen heb ik nu meer verantwoordelijkheden en voel een grotere betrokkenheid. Door de warme ontvangst voelde ik me meteen thuis en dat gaat gepaard met een gevoel van loyaliteit. We vormen een heel divers en hecht team.”

Met divers bedoelt Elif dat iedereen op het secretariaat een andere etnische achtergrond heeft, wat in haar ogen een culturele verrijking is. Zelf behoort ze tot de derde generatie, haar grootouders zijn vanuit de regio Istanbul naar Nederland gekomen. Ze voelt zich absoluut zowel Nederlands als Turks. “Dat gevoel is fifty-fifty. Ik ben hier opgegroeid, naar school gegaan en thuis Turks opgevoed. Hoe je het ook wendt of keert, mijn roots liggen in Turkije, deels ook vanwege mijn geloof.”

De vrolijke, spontane secretaresse ziet multiculturaliteit als een groot voordeel. “De som is meer dan het geheel der delen. Voor mij zit de winst vooral in de talenkennis, in de communicatie waarmee ik bruggen kan slaan tussen beide werelden; mensen kan verbinden.”

En dat is precies wat Abtro re-integratiebureau doet. Anderstaligen helpen hun weg en hun plek te vinden binnen de Nederlandse samenleving. Daaraan een bijdrage te mogen leveren, maakt Elif trots. “Zo draag ik mijn steentje bij aan een bi-culturele samenleving waarin iedereen gelijkwaardig hoort te zijn en diversiteit de norm.”

Ze waardeert het enorm dat Abtro re-integratiebureau hierin een voorbeeldfunctie neemt. “Het is tenslotte een van de weinige bureaus die zich expliciet hierop concentreert”, zegt ze. “En dat terwijl bewezen is dat diversiteit op de werkvloer van grote toegevoegde waarde is. De ervaring leert dat teams en afdelingen groeien in veerkracht, creativiteit, collegialiteit en sneller schakelen waardoor problemen snel worden opgelost. We zijn het levende bewijs!”

INTERVIEW MET ALEKSANDRA KRZYZANOWSKA

Een goed verzorgd en professioneel visitekaartje

Op het secretariaat houdt Aleksandra Krzyzanowska alle zaken op orde omtrent het plannen van trajecten, afspraken en evaluatiegesprekken. Ook beheert ze de agenda’s van alle re-integratieconsulenten. Ze is de rots in de branding die zorgt dat de zaak gestroomlijnd doorloopt. “Ik werk heel nauwkeurig, heb een scherp oog voor details en vind het prettig als alles up-to-date is. Ik wil een goed verzorgd en professioneel visitekaartje van Abtro re-integratiebureau afgeven naar buiten toe. Daarom check ik alles dubbel.”

Aleksandra vertelt dat ze weinig crisismanagement hoeft te doen. Gestructureerd en pragmatisch als ze is, zorgt de secretaresse dat ze haar taken goed uitvoert. “Ik creëer duidelijkheid en overzicht, daarmee voorkom je calamiteiten. Natuurlijk moet wel eens een afspraak verzet worden, maar dat vormt dan geen enkel probleem.”

De bi-culturele werkvloer biedt in haar ogen extra kansen voor zelfontplooiing. “We leren van elkaars gebruiken, normen en waarden. Dat stel ik zeer op prijs, want dat geeft je een veel breder perspectief in het contact met anderen. We moedigen elkaar aan om onze competenties verder te ontwikkelen”, concludeert ze tevreden. “Abtro re-integratiebureau is een transparante organisatie. Het management staat altijd open voor initiatieven van collega’s en is ook altijd bereid om het gesprek aan te gaan.”

Het maatschappelijk verantwoord ondernemen vindt ze eveneens een groot pluspunt. “We werken met kwetsbare mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die vaak worstelen met meerdere beperkingen en uitdagingen. Soms staan ze voor levensveranderende keuzes. Het geeft zo’n dankbaar gevoel om hen daarbij te kunnen ondersteunen. Het is een mooi instrument. Hoe meer positieve, gelukkige mensen qua werk op de juiste plek zitten, des te positiever en gelukkiger onze samenleving.”

“Ik ben blij dat ik een klein puzzelstukje mag zijn in deze maatschappelijk betrokken missie”, vervolgt de extraverte vrouw die een Poolse achtergrond heeft. “Zelf heb ik ook deelgenomen aan onze groepsactiviteiten en taaltrainingen. Mooi om te zien dat klanten daarmee echt geholpen zijn en zelfs door willen om de taal en cultuur nog beter te begrijpen. Zo zie je dat wij als team samen ook kennis opdoen en kennis delen; alles om de doelstelling van Abtro re-integratiebureau telkens naar een hoger niveau te tillen. Ik werk hier graag.”

INTERVIEW MET SANNE MOLLEMAN

Iedereen wordt hier gezien en gewaardeerd voor wie die is

Sanne Molleman, die het secretariaat ondersteunt en het re-integratieteam ontzorgt, is ervaringsdeskundige. Op het moment dat ze in haar leven een dieptepunt bereikt, bouwt ze een prettige band op met haar consulent van Abtro re-integratiebureau. Het hoofdkantoor wordt zelfs haar werkervaringsplek wat vervolgens resulteert in een dienstverband. 

Ze kijkt met dankbaarheid terug op die periode, nu zo’n tweeënhalf jaar geleden. “Mijn consulent heeft echt geluisterd, me alle tijd gegeven en goede begeleiding. Dankzij de oprechte belangstelling durfde ik mezelf te zijn en ook uit te spreken als ik het ergens niet mee eens was.”

Ze legt uit dat ze, dankzij deze organisatie, weer toekomstperspectief heeft en haar dromen werkelijkheid worden. “Ik heb een woning, werk, volg een opleiding bij Schoevers opleidingen en heb weer een sociaal leven. Door de veilige setting en de individuele aandacht die ik binnen Abtro heb ervaren, heb ik mijn beperkingen kunnen omarmen”, aldus de Utrechtse. “Ik heb hier zo’n goede, leuke tijd, met lieve collega’s. Iedereen wordt gezien en gewaardeerd voor wie die is.”

De diversiteit voegt volgens haar een extra mooie dimensie toe. “We ondersteunen elkaar en geven anderstalige klanten door aan diegene die hen in de moederstaal kan toespreken. Dat maakt de saamhorigheid nog sterker.” De blonde dame is haar collega’s en management heel dankbaar voor de fijne ‘Abtro jaren’ en het zetje dat zij haar gegeven hebben. “Zonder Abtro had ik dit nooit kunnen bereiken. Deze manier van begeleiding is heel bijzonder en speciaal.”

Abtro re-integratiebureau is voor haar de springplank naar een nieuwe toekomst. “Ik heb zoveel geleerd over mijn competenties en hoe ik deze kan benutten, veel meer zicht op mijn plussen en minnen. Ik ben hier enorm gegroeid. Hoewel ik geen werkervaring had als secretaresse heeft Abtro me de kans gegeven en begeleid in mijn persoonlijke ontwikkeling. Mede daardoor kan ik me nu veel beter focussen op mijn doelen.”

INTERVIEW MET YELIZ METE

Abtro voelt als thuis en de organisatie staat als een huis

Sinds november 2021 is Yeliz Mete werkzaam als zelfstandig re-integratieconsulent. Het ondernemen bevalt haar uitstekend. “Ik ben zo blij dat ik deze stap gezet heb. Inmiddels heb ik een aantal vaste opdrachtgevers, waaronder Abtro re-integratiebureau. Voor deze organisatie werk ik ongeveer twee volle dagen per week, neem vooral UWV-trajecten voor mijn rekening en een aantal spoor 2 re-integratietrajecten.”

Een mooie combinatie, vindt ze. “Het is een fijne club die heel vertrouwd voelt. We delen dezelfde doelstelling en alles is goed geregeld: duidelijke afspraken, heldere taakverdeling, veel vrijheid en tegelijkertijd grote betrokkenheid van beide kanten. Abtro voelt als thuis en de organisatie staat als een huis!”

Vooral de casussen, waarvan men denkt dat het geen haalbare kaart is, ziet ze het liefste op haar bureau. “Heerlijk! Voor iedereen is er een weg naar passend werk. Niemand is overbodig op de arbeidsmarkt.” Creatieve oplossingen bedenken om dat spreekwoordelijke haakje te vinden waarop iemand aanslaat, daar wordt Yeliz heel blij van. “Daarvoor kun je me ’s nachts wakker bellen”, lacht ze, “werken vanuit passie is het mooiste dat er is.”

Yeliz is geboren en getogen in de Noordoostpolder en woont in Zwolle. Haar ouders komen oorspronkelijk uit Turkije. “Door mijn werk kan ik bijdragen aan een harmonieuze bi-culturele samenleving. Dat vind ik – net als Abtro re-integratiebureau – belangrijk. In Nederland is zoveel mogelijk; waar een wil is, is een weg. Mijn caseload laat ook zien dat iedereen stappen kan zetten.”

Ze legt uit dat, vooral bij anderstaligen die de taal niet voldoende beheersen in woord en schrift, je bij het begin moet beginnen. “Aan mij de taak om de angst te doorbreken, de rechten en plichten duidelijk uit te leggen, het zelfvertrouwen te stimuleren en – op zijn minst – het doen te motiveren. Het geeft zo’n geweldig gevoel wanneer er dan beweging ontstaat. Vervolgens mag ik deze mensen begeleiden tot stabiele, zelfverzekerde arbeidskrachten. Ik hou van mijn werk.”

INTERVIEW MET AZZEDINE

Niets dan lof over het multiculturalisme

Hij heeft niets dan lof over het multiculturalisme bij het enige re-integratiebureau gespecialiseerd in begeleiding en bemiddeling van anderstalige werkzoekenden. “Diversiteit en inclusiviteit vormen het hart van ABTRO. Het is een grote, pure kracht waarmee het doel – het begeleiden van meertalig talent naar passend werk – bereikt wordt”, vertelt hij. “Dat stemt mij als Moslim trots en dankbaar.”

Azzeddine Loukili ruilt zijn dienstverband bij ABTRO in voor het zelfstandig ondernemerschap. Vanaf maart 2022 zet hij zijn groot zorghart als zzp’er in voor ambulante zorgbegeleiding. Op zijn tijd als meertalig re-integratie consulent kijkt hij met plezier en dankbaarheid terug. “Ik heb bij ABTRO veel geleerd en veel ervaring opgedaan. Ik heb ervaren dat kennis van andere talen, culturen en gewoonten noodzakelijk is om echt contact te maken, om een goede verbinding te creëren met mensen van verschillende etnische achtergronden.”

Hij heeft niets dan lof over het multiculturalisme bij het enige re-integratiebureau gespecialiseerd in begeleiding en bemiddeling van anderstalige werkzoekenden. “Diversiteit en inclusiviteit vormen het hart van ABTRO. Het is een grote, pure kracht waarmee het doel – het begeleiden van meertalig talent naar passend werk – bereikt wordt”, vertelt hij. “Dat stemt mij als Moslim trots en dankbaar.”

Azzeddine legt uit dat je, door begripvol te luisteren en te communiceren, veel kunt bereiken. “En als je een keer vastloopt staan collega’s en leidinggevenden altijd klaar om je te ondersteunen. De interne communicatie en collegialiteit bij ABTRO zijn heel sterk; een mooi voorbeeld over hoe het hoort. Dat zal ik de rest van mijn leven koesteren. De multiculturele houding, openheid, die overal in is verweven, heeft mij verrijkt als mensenmens.”

This website uses cookies to improve your web experience.